top of page
Με τη συμβολή του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης - LIFE14 ENV/GR/000611 και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, Ελλάδα

Η σκοτεινή πλευρά της τηλεματικής: Ένα χρήσιμο εργαλείο ή ο “Μεγάλος Αδερφός” των δρόμων?

Η τηλεματική ανήκει στην καινοτόμα τεχνολογία η οποία ήρθε να βοηθήσει τις βιομηχανίες μεταφορών, τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους επιβάτες κτλ. Η Sarah MacKinley εξηγεί, στο μονοσέλιδο άρθρο της, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τηλεματικής στη βιομηχανία των μεταφορών. Ο κύριος πυλώνας του GYM είναι η χρήση της τηλεματικής για την παρουσίαση μιας καινοτόμου και βιώσιμης πλατφόρμας για τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

Η τηλεματική προσφέρει αρκετά οφέλη στους χρήστες. Παράλληλα, επιτρέπει σε μια εταιρεία να διαχειρίζεται το στόλο της. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη συμπεριφορά ενός οδηγού και τις θέσεις του. Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν μετρήσεις κατανάλωσης ενέργειας και επιτρέπουν την πρόβλεψη αλγορίθμων έτσι ώστε να βρεθούν πιο αποτελεσματικές διαδρομές.

Τα αναλυτικά δεδομένα και οι μετρήσεις κατανάλωσης ενέργειας επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να αναπτύξει πιο βελτιστοποιημένα πρότυπα οδήγησης ώστε να εξοικονομεί χρήματα και να μειώνει τις εκπομπές CO2. Από την άλλη πλευρά ένα σύστημα τηλεματικής μπορεί να λειτουργήσει σαν "Μεγάλος Αδερφός".

Πολλές φορές οι οδηγοί αισθάνονται σαν να παρακολουθούνται. Αισθάνονται ότι κάθε τους κίνηση παρακολουθείται από ένα GPS. Ο Giles Margerison - διευθυντής της TomTom ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας η οποία χρησιμοποιεί τηλεματική πρέπει να εκπαιδεύονται στη χρήση της. Διαφορετικά, θα σκεφτούν ότι κάποιος τους παρακολουθεί και αυτό μπορεί να μειώσει την ασφάλεια.

Πηγή: Director of Finance Website

 

 

 

 

Το έργο LIFE GYM [LIFE14 ENV/GR/000611] συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE, το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον.

 

Η ευθύνη για το περιεχόμενο της παρούσας δημοσίευσης βαρύνει αποκλειστικά τους συντάκτες της. Δεν απηχεί κατ’ ανάγκη την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η EASME, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνονται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτή.

 

Ημερομηνία έναρξης: 15 Σεπτεμβρίου 2015 – Διάρκεια: 35 μήνες

bottom of page