Με τη συμβολή του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης - LIFE14 ENV/GR/000611
Σχέδιο εφαρμογής λεωφορείων χαμηλών εκπομπών ρύπων σε Ευρωπαϊκές πόλεις
Όλο και περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υιοθετούν τη χρήση οχημάτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το φαινόμενο της ρύπανσης.
Σύμφωνα με την αναφορά του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου ZeEUS (Zero Emission Urban Bus System), 19 φορείς και αρχές δημοσίων μεταφορών που καλύπτουν τις ανάγκες 25 Ευρωπαϊκών πόλεων, δημοσιοποίησαν την στρατηγική τους για το 2020. Μέχρι το 2020 θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί πάνω από 2.500 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία σε όλες τις πόλεις, πλήθος που αντιπροσωπεύει το 6% του συνολικού στόλου οχημάτων που έχουν καταμετρηθεί (40.000). Η αναφορά περιλαμβάνει επίσης και τα αποτελέσματα μίας έρευνας αγοράς που διεξήχθη μεταξύ βιομηχανιών που κατασκευάζουν λεωφορεία, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή της νέας σειράς ηλεκτροκίνητων λεωφορείων θα ολοκληρωθεί μέσα στην τριετία 2018-2020.
Η ενσωμάτωση οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων αποτελεί βασικό σημείο της αναβάθμισης των δημοσίων μεταφορών και στην πόλη Constanta της Ρουμανίας, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Τα νέα λεωφορεία θα διαθέτουν ειδικές θέσεις για ΑμεΑ, ενώ παράλληλα θα συμβαδίζουν απόλυτα με τις 6 προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κινητήρες ντίζελ, με στόχο την καθαρότερη ατμόσφαιρα και πιο ευχάριστες και αποτελεσματικές μετακινήσεις. Η πόλη Constanta θα λάβει επιπλέον ενίσχυση για την καθιέρωση ενός ρυθμιστικού φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τις δημόσιες μεταφορές στην περιοχή.
Οι ανωτέρω εξελίξεις συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην καθιέρωση της λειτουργίας λεωφορείων χαμηλών εκπομπών ρύπων, δεδομένου ότι η ζήτηση και προσφορά αρχίζουν πλέον να συγκλίνουν μεταξύ τους.
Για περισσότερες πληροφορίες: πατήστε εδώ.
Το έργο LIFE GYM [LIFE14 ENV/GR/000611] συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE, το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον.
Η ευθύνη για το περιεχόμενο της παρούσας δημοσίευσης βαρύνει αποκλειστικά τους συντάκτες της. Δεν απηχεί κατ’ ανάγκη την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η EASME, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνονται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτή.
Ημερομηνία έναρξης: 15 Σεπτεμβρίου 2015 – Διάρκεια: 35 μήνες