Με τη συμβολή του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης - LIFE14 ENV/GR/000611 και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, Ελλάδα
Πως η βιώσιμη μετακίνηση συνεισφέρει στην λήψη του βραβείου «Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα»;
Η πόλη της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία είναι ο νικητής του επίσημου βραβείου «Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα» για το 2016. Το βραβείο αυτό στοχεύει να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει προσπάθειες σχετικές με την βελτίωση της ζωής στα αστικά κέντρα. Οι πόλεις που έλαβαν το βραβείο μέχρι σήμερα είναι: το 2010 η Στοκχόλμη (Σουηδία), το 2011 το Αμβούργο (Γερμανία), το 2012 η Βιτόρια-Γκαστέις (Ισπανία), το 2013 η Ναντ (Γαλλία), το 2014 η Κοπεγχάγη (Δανία), το 2015 το Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο) και το 2016 η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).
Αναφορικά με την Λιουμπλιάνα, από το 2006 περισσότερα από 1600 έργα έχουν συνεισφέρει στην αναγέννηση της Σλοβένικης Πρωτεύουσας, οδηγώντας στην τωρινή της σύνθεση και στην κατάκτηση πολλών εθνικών και διεθνών βραβείων. Στο παρελθόν η πόλη είχε τεράστια προβλήματα ρύπανσης, αλλά με τις προσπάθειες της χώρας και τα έργα που υλοποιήθηκαν κατάφερε και μειώσει τις εκπομπές των ρύπων κατά 58%.
Σε αυτό έχει συνεισφέρει και η εισαγωγή της πολυχρηστικής έξυπνης κάρτας η οποία έκανε τα καθημερινά ταξίδια ευκολότερα, καθώς επιτρέπει την πληρωμή πολλών υπηρεσιών. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι τα λεωφορεία, η στάθμευση σε δημόσια παρκινγκ και η ενοικίαση ποδηλάτων από το αντίστοιχο σύστημα της πόλης.
Όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης, η συχνή ανανέωση του στόλου λεωφορείων και η εισαγωγή νέων και βελτιστοποιημένων λεωφορειακών διαδρομών κατάφεραν να αυξήσουν την περίοδο 2010-2014 σωρευτικά την χρήση των λεωφορείων κατά 18,5 %. Επίσης, σημαντικός παράγοντας ενθάρρυνσης της βιώσιμης μετακίνησης ήταν και η χρήση των ποδηλάτων.
Η Λιουμπλιάνα δεν έλαβε τυχαία το φετινό βραβείο. Θεωρείται ως μια από τις πιο πετυχημένες πόλεις στην Ευρώπη στον τομέα της πρόσβασης σε δημόσιο χώρο και τις δημόσιες συγκοινωνίες με υποδομές για ΑΜΕΑ. Επιπλέον, η πόλη έχει τον υψηλότερο δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο, καθώς το 75% των δημόσιων χώρων είναι καλυμμένα με πράσινο και το 45% είναι φυσικά δάση, ενώ διαθέτει και πόσιμο νερό χωρίς βιομηχανική επεξεργασία. Το δίκτυο επεξεργασίας λυμάτων καλύπτει μεγάλο ποσοστό της πόλης και αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας, περισσότερο από το 70 % των σπιτιών έχουν ήδη συνδεθεί με σύστημα θέρμανσης και παροχής φυσικού αερίου.
Το έργο LIFE GYM [LIFE14 ENV/GR/000611] συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE, το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον.
Η ευθύνη για το περιεχόμενο της παρούσας δημοσίευσης βαρύνει αποκλειστικά τους συντάκτες της. Δεν απηχεί κατ’ ανάγκη την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η EASME, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνονται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτή.
Ημερομηνία έναρξης: 15 Σεπτεμβρίου 2015 – Διάρκεια: 35 μήνες