Με τη συμβολή του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης - LIFE14 ENV/GR/000611 και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, Ελλάδα
Κεντρική
Σχετικά
με το GYM
Συντροπικότητα
Ημερίδες &
Διαδικτυακά Σεμινάρια
Διάχυση
Αποτελέσματα
Ακολουθείστε
Επικοινωνία
μας

Μείωση των χρόνων αναμονής στα ΚΤΕΛ με την επανασχεδίαση δρομολογίων μέσω του προγράμματος LIFE GreenYourMove

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE GreenYourMove έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός πλοηγού που προωθεί τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Ο πλοηγός, που δίνει με έναν εύχρηστο και γρήγορο τρόπο τα βέλτιστα δρομολόγια των δημοσίων μέσων μεταφοράς από ένα σημείο σε ένα άλλο, περιλαμβάνει το δίκτυο 3 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία) και έχει ως στόχο τη μείωση των παραγόμενων αερίων ρύπων αλλά και την ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς των επιβατών. Για την εύρεση της βέλτιστης διαδρομής ο πλοηγός χρησιμοποιεί συνδυασμό ευρετικών και αναλυτικών προσεγγίσεων ενώ στα πλαίσια δημιουργίας του αναπτύχθηκε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού αερίων ρύπων από μέσα μεταφοράς.

​

Το πρόβλημα του επανασχεδιασμού των ωρολογίων προγραμμάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς σχετίζεται με την προσαρμογή του χρόνου εκτέλεσης των δρομολογίων. Στόχος του σωστού σχεδιασμού ωρολογίων προγραμμάτων είναι η δημιουργία προγραμμάτων στα οποία οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις λεωφορείων και τρένων θα είναι όσο το δυνατόν πιο συγχρονισμένες μεταξύ τους με γνώμονα το μεγαλύτερο ποσοστό των επιβατών που περιμένουν μια ανταπόκριση να περιμένουν το ελάχιστο κατά μέσο χρόνο.

​

Σχεδιάζοντας ένα ωρολόγιο πρόγραμμα ενός δικτύου μεταφορών, ο σχεδιαστής προσπαθεί να δημιουργήσει κατάλληλες ώρες αναχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη την απαραίτητη συχνότητα, την ανάθεση δρομολογίων και τον συγχρονισμό των αφίξεων. Η συνήθης προσέγγιση είναι να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες από την πλευρά του επιβάτη που σχετίζονται με την ελαχιστοποίηση του απαιτούμενου χρόνου ταξιδιού. Τα ωρολόγια προγράμματα επανεξετάζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να διορθωθούν οι αδυναμίες τους, να γίνουν πιο αποτελεσματικά και να ικανοποιούν την ζήτηση.

​

Στα πλαίσια του έργου LIFE GreenYourMove, επιλύθηκε το πρόβλημα επανασχεδιασμού των ωρολογίων προγραμμάτων για το Ελληνικό, το Τσέχικο και το Σλοβακικό δίκτυο μεταφορών, προσαρμόζοντας τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων με τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες αυτών των δρομολογίων να περνούν τον ελάχιστο δυνατό χρόνο στους ενδιάμεσους σταθμούς, όταν πρέπει να πάρουν περισσότερα από ένα μέσα. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης των δικτύων είναι ένα προτεινόμενο πλάνο που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους επιβάτες τους.

​

Εφαρμόζοντας μέρος από τις προτεινόμενες αλλαγές, το ελληνικό δίκτυο υπεραστικών λεωφορείων και τρένων πέτυχε μία μείωση της τάξης του 4.91% στον χρόνο αναμονής του.

​

Το LIFE GreenYourMove (GYM) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον - LIFE14 ENV/GR/000611, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για συνεργασία συνολικά 6 εταίρων από την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, AVMap GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε), την Τσεχία (CHAPSspol. s.r.o.) και την Σλοβακία (INPROP) υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Home
Project
Facts & Figures
News & Events
Consortium
About
The Idea
The Team
Supporting Network
Co-Modality
Articles
Good Practices
Workshops & Webinars
Workshops
Webinars
Communication
Newsletters
Communication Flashes
Videos & Edutainment
Press Releases
Notice boards & Flyers
In Press
Links

Visitors

Outcomes
Contact us
Follow us
Research Results
Reports
Deliverables
Milestones
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Blogger Social Icon
Facebook
Twitter
Linkedin
Google+
Youtube
GreenYourMove
Journey Planner
SlideShare
  • green yourmove web
Join GYM Initiative

Date of last update: 18/02/2020

The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EASME nor the European Commission are responsible for any use that may be made of the information contained therein.