Με τη συμβολή του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης - LIFE14 ENV/GR/000611
CIVITAS υπόμνημα: «καθαρά λεωφορεία» για την πόλη μας
Τα λεωφορεία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά σε πολλά συστήματα Ευρωπαϊκών δημοσίων μεταφορών, καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς που διαθέτει η πλειονότητα των Δήμων στην Ευρώπη.
Το υπόμνημα που δημιουργήθηκε από το έργο CIVITAS, παρέχει μια συνολική επισκόπηση των διαθέσιμων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σε λεωφορεία. Βασικός στόχος του υπομνήματος είναι να ενημερώσει τους φορείς χάραξης στρατηγικής και τους φορείς δημοσίων μεταφορών, προκειμένου να τους καθοδηγήσει σε μια καθαρότερη και ενεργειακά αποδοτικότερη χρήση των λεωφορείων.
Τα βασικά συμπεράσματα που παρατίθενται στο υπόμνημα είναι:
-
Τα πετρελαιοκίνητα λεωφορεία παραμένουν τα πιο οικονομικά, με το χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO).
-
Τα λεωφορεία που λειτουργούν με φυσικό αέριο είναι άμεσα διαθέσιμα από τους περισσότερους κατασκευαστές, αλλά το κόστος τους είναι υψηλότερο και τα πλεονεκτήματά τους ως προς τις εκπομπές ρύπων έναντι των πετρελαιοκίνητων έχουν σχεδόν εξαλειφθεί μετά την είσοδο των νέων τεχνολογιών πετρελαιοκίνησης.
-
Τα λεωφορεία που λειτουργούν με βιοκαύσιμα γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλή. Το συνολικό τους TCO κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το TCO των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων.
-
Τα λεωφορεία που λειτουργούν με υβριδικούς πετρελαιοκινητήρες και υβριδικούς κινητήρες φυσικού αερίου μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων κατά 20%. Τα υβριδικά λεωφορεία αρχικά αναμένεται να έχουν υψηλότερο TCO σε σύγκριση με τα συμβατικά λεωφορεία, αλλά με το πέρας του χρόνου η διαφορά αυτή θα εξαλειφθεί.
-
Τα πλήρως ηλεκτροκίνητα λεωφορεία σιγά σιγά γίνονται εμπορικά διαθέσιμα.
-
Τα λεωφορεία που λειτουργούν με κυψέλες καυσίμου που χρησιμοποιούν το υδρογόνο αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη επιλογή, αλλά προς το παρόν βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.
-
Τόσο για τα ηλεκτροκίνητα όσο και για τα λεωφορεία που λειτουργούν με κυψέλες καυσίμου που χρησιμοποιούν το υδρογόνο, απαιτούνται υψηλές επενδύσεις σε υποδομές.
Για περισσότερες πληροφορίες: πατήστε εδώ.
Το έργο LIFE GYM [LIFE14 ENV/GR/000611] συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE, το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον.
Η ευθύνη για το περιεχόμενο της παρούσας δημοσίευσης βαρύνει αποκλειστικά τους συντάκτες της. Δεν απηχεί κατ’ ανάγκη την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η EASME, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνονται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτή.
Ημερομηνία έναρξης: 15 Σεπτεμβρίου 2015 – Διάρκεια: 35 μήνες